Millors llibres de música del 2021 | Els millors llibres de l´any

Recuerdos de Sinéad O'Connor

records
Sinéad O'Connor (Sandycove)
La cantautora té una història realment sorprenent per explicar: quan va saltar a la fama, ja havia patit horribles abusos per part de la seva mare, les visites de Jesús, una estada en una casa de nenes amb problemes de conducta, el fracàs de la seva ambició. per convertir-se en sacerdot i la seva vida com a stripper. Però el que és realment sorprenent de Rememberings és la manera com ho explica: O'Connor és una gran escriptora en prosa, encara que insisteix que no ho és (el piano de la casa de la seva àvia sona «com les campanes fantasmes d'un vaixell enfonsat »). El que podria haver estat comprensible en un llibre ple d'amargor i penediment és impregnat d'humor i perdó.

Principales sellos: una historia de la música popular en siete géneros por Kelefa Sanneh

Principals segells: una història de la música popular en set gèneres
Kelefa Sanneh (Canongate)
“Sempre em desconcerta una mica quan s'elogia un músic per transcendir el gènere”, diu l'escriptor novaiorquès Sanneh a la introducció a Major Labels. «Què té de bo això?» La línia resumeix la seva exploració del tribalisme musical: intrigant, controvertit, personal. No cal que estiguis d'acord amb la seva opinió sobre la importància dels gèneres (rock, r'n'b, country i hip-hop entre ells) per trobar el llibre fascinant: les seves opinions són provocatives. Ell postula que les Dixie Chicks van empitjorar, no van millorar, quan van deixar de preocupar-se pel sistema conservador del país. I la història de la seva progressió a través de l'escena punk nord-americana podria haver fet un llibre en si mateixa. Ja sigui que ho consideri una trucada de reunió o un elogi en un món on a tots sembla que els agrada «una mica de tot», és una lectura única i atractiva.

El borrador de Nina Simone de Warren Ellis

Xiclet de Nina Simone
Warren Ellis (Faber)
La majoria de les biografies musicals segueixen un patró molt usat: el de Warren Ellis, l'exuberant fullatge barbut de Nick Cave a Bad Seeds, no ho fa. Aparentment sobre Ellis robant xiclet que Nina Simone va escopir durant una actuació al festival Meltdown organitzat per Cave el 1999, i el seu posterior tractament com una mena de relíquia sagrada, s'obre camí gloriosament. Idiosincràsic a través de la seva vida i passions, des de la mecànica de carrer, fins al seu amor per Emily Dickinson i el cantant grec Entekhno Arleta. Ellis organitza el seu enfocament dispers amb intel·ligència i encant: hom té la impressió d'haver passat un temps en companyia d'un narrador particularment perspicaç.

Run the Riddim - La historia no contada del dancehall de los 90

córrer el Riddim: la història no explicada Dancehall dels noranta
Marvin Sparks (Sense històries llargues)
Sparks, autoproclamat “estudiant de dancehall des de fa molt de temps”, ha passat 10 anys investigant i escrivint la seva història de l'exportació de música més reeixida i influent de Jamaica des de l'apogeu comercial del reggae. La indústria de la música jamaicana continua sent un terreny fèrtil per als escriptors: supera amb escreix el pes en termes d'importància i no segueix les regles habituals. Aquest conte és tan perspicaç i revelador com suggereix el seu títol, fent llum sobre un gènere extremadament creatiu, volàtil i, de vegades, extremadament controvertit i la cultura que l'envolta. Et preguntes per què ningú no ha escrit aquest llibre abans i per què Sparks va haver de publicar-lo ell mateix.

Letra - 1956 to the Present de Paul McCartney

Lletres: 1956 fins a l'actualitat
Paul McCartney (Allen Lane)
La primera línia de la introducció del vell Beatle a les seves lletres de dos volums presenta el llibre com una mena d'autobiografia alternativa. És un moviment intel·ligent, que li permet a McCartney parlar, sovint de manera aclaridora, sobre la seva vida (és particularment bo pel que fa a la seva infància a Liverpool) alhora que evita tot allò que no vol discutir, inclòs el seu segon matrimoni amb la vilipendiada Heather Mills. Així que els forats en la història són enormes i la sensació que mai obtindrem una imatge completa de McCartney, l'home, persisteix, però una vegada que et submergeixes als llibres mateixos, amb la seva plètora de belles fotografies i efímeres recopilades, amb prou feines hi ha alguna pregunta.

Exploreu tots els llibres destacats i estalvieu fins a un 15% a guardianbookshop.com. Poden aplicar càrrecs per enviament.