Ngarobah Wacana ngeunaan Cacad: Naha Répréséntasi dina Buku Janten Langkung Saé? | Buku

Naha urang tungtungna nampi perwakilan anu hadé ngeunaan cacad dina fiksi? Memang bener yén industri penerbitan sigana geus belatedly dipikawanoh kabutuhan pikeun muka panto ka panulis kalawan disabilities. Saatos kampanye média sosial anu suksés, Amazon nembé ngenalkeun bagian "fiksi cacad". Paguyuban Pangarang ayeuna gaduh jaringan peer khusus pikeun panulis cacad sareng panyawat kronis. Sareng dina taun 2020, Hadiah Barbellion diciptakeun pikeun mikawanoh karya-karya cemerlang ku pangarang anu cacad. Tapi naha éta hartosna jalma anu cacad tungtungna ningali diri sareng pangalamanana dina novél anu aranjeunna angkat dina Waterstones? Ieu gumantung dimana anjeun kasampak.

Kasusastraan barudak pasti hadé tur hadé digambarkeunana. Nyatana, nalika kuring naroskeun ka réréncangan sareng kenalan anu cacad pikeun ngaranan karakter anu cacad karesepna, ampir sadayana nyorot buku anu ditujukeun pikeun pamiarsa ngora, sapertos A Kind of Spark ku Elle McNicoll. Lizzie Huxley-Jones, anu ogé ditumpurkeun, nyebutkeun yén ngaliwatan karya maranéhanana salaku pangarang barudak jeung pamiarsa sénsitip, aranjeunna ningali tanda kamajuan. "Sanaos dina tilu taun ka pengker di Inggris, sigana lima upami kuring béréhan pisan, kuring ngarasa aya dorongan anu ageung pikeun ngamankeun bakat autis, kéngingkeun carita autistik di luar, anu kuring pikir hébat sabab jalma-jalma anu autistik dina sajarahna ngagaduhan. bener tadi Urang geus teu bisa nyaritakeun carita sorangan.

Portada de A Kind of Spark de Elle McNicoll.A Kind of Spark mangrupikeun novel barudak ngeunaan putri autistik Elle McNicoll, anu neurodivergent. Poto: Waterstones / PA

Bari Huxley-Jones ngakuan yén aya kénéh dinamika nu overlooked (karakter jeung nyeri kronis, contona, atawa barudak cacad warna), aranjeunna atribut kamajuan panganyarna pikeun pangakuan yén barudak pantes ningali diri reflected dina carita aranjeunna baca. Aya ogé kanyataan saderhana yén seueur buku barudak museurkeun kana sakelompok réréncangan, tinimbang protagonis, anu nyiptakeun rohangan pikeun langkung seueur kabébasan.

Huxley-Jones henteu acan ningali komitmen anu sami pikeun ngagambarkeun dina sektor literatur dewasa, dimana aranjeunna nyarios cacad masih dianggap topik niva. Sanajan aya novel kalawan karakter ditumpurkeun, sajumlah disturbing aranjeunna taat kana tropes ngaruksak: perpetuating stereotypes tinimbang portraying jalma kalawan disabilities kalawan jero sarua jeung pajeulitna sakumaha karakter sejenna. . Salaku Cat Mitchell, profesor nulis jeung ngédit di Universitas Derby, nempatkeun eta, aya "carita tragis dimana karakter maot dina tungtungna, atawa carita dimana jalma miraculously cageur atawa urang manggihan yén cacad atawa geringna maranéhanana éta. salah ti mimiti."

Sababaraha nu diwawancara pikeun artikel ieu dicutat Jojo Moyes urang Me Sateuacan Anjeun salaku conto panganyarna tina masalah: tokoh utama jadi ditumpurkeun lajeng, ngageter spoiler, bunuh diri. "Carita-carita ieu sanés ngan ukur réalistis," saur Mitchell, "éta henteu pernah ditulis saolah-olah aya jalma anu cacad dina panongton. Kusabab aspék non-cacad ieu aranjeunna nyerat, anu leres-leres masalah. Éta ogé ngaremehkeun carita-carita kameunangan tina kasangsaraan, dimana perjuangan jalma cacad di dunya cacad dianggo pikeun ngajantenkeun pamiarsa anu sanggup ngarasa rada untung.

"Perwakilan kasual", dimana karakter ditumpurkeun, ogé penting.

Stereotipe anu luntur ieu mangrupikeun naon anu Victoria Scott, anu ngajantenkeun kampanye pikeun bagian cacad Amazon, angkat pikeun merangan fiksina. Novel kahijina, Sabar, ngagambar hubungan dirina sareng adina nonverbal pikeun ngajalajah patarosan etika anu rumit anu bakal timbul dina masa depan dimana panyakit genetik tiasa diubaran. "Kuring nyeratna tina sudut pandang kulawarga," saur anjeunna, tapi ngahaja masihan karakter anu ditumpurkeun sora anu khas sareng idiosyncratic. "Kuring ngarasa masarakat ngadorong jalma-jalma sapertos adina kuring kana kalangkang sareng anjeunna henteu mikawanoh aranjeunna ... janten nalika kuring nyerat Sabar, kuring hoyong anjeunna janten karakter anu hébat. Manehna teh lucu. Manehna rada sirik. Anjeunna mangrupikeun kipas ageung tina Take That. Sareng anjeunna gaduh sadaya bagian anu béda tina kapribadian na. Anjeunna mangrupakeun manusa bener metot sarta multifaceted. Tekad Scott pikeun ngagambarkeun ajén inheren tina kahirupan jalma anu cacad kontras pisan sareng sadaya carita anu cacad sinonim sareng henteu aya hargana.

Guionista Lizzie Huxley-JonesPanulis Lizzie Huxley-Jones. Fotografi: James Drew 2021

Buku-buku sapertos Scott's, anu nyababkeun cacad, penting dina industri anu nganggap remeh carita-carita ieu sareng ningali aranjeunna langkung ti hiji niche universal. Scott hayang nyieun kategori Amazon pikeun dispel gagasan ieu jeung ajak pangarang séjén nulis carita nu ngubaran cacad salaku metot jeung pantes perhatian artistik. Sarua pentingna, saur Mitchell, nyaéta "gambaran saliwatan," dimana karakter "kabeneran ditumpurkeun sareng éta henteu leres-leres sentral pikeun plot." Ieu ampir unheard of dina fiksi sawawa, manéhna nyebutkeun.

Alesan pikeun kurangna perwakilan ieu rupa-rupa, tapi Mitchell sareng Huxley-Jones nunjuk ka inaccessibility tina penerbitan salaku industri. Jamna panjang, sareng pikeun pangarang, pangmayaran sering telat. Loba gumantung kana jejaring salila konferensi panjang tur inaccessible. Sareng kusabab penerbit mayar pangmayaran ka handap dina buku lami sateuacan aranjeunna ngadamel artos tina éta, aranjeunna gaduh insentif pikeun nempelkeun carita sareng karakter anu aranjeunna terang kumaha ngajualna. Ku kituna sigana mah teu heran urang ningali tropes sarua leuwih sarta leuwih deui.

Sanajan kitu, tumuwuhna diversity tina literatur barudak némbongkeun urang yén robah téh mungkin. Upami urang tiasa mikawanoh yén murangkalih anu cacad pantes diwakilan dina buku, pasti urang kedah tiasa mikawanoh yén déwasa anu cacad pantes ogé. Barina ogé, barudak kalawan disabilities tumuwuh nepi. Muga-muga, pamekaran sapertos kategori cacad anyar Amazon sareng Hadiah Barbellion bakal nyorong pangarang sareng penerbit dina rohangan anu ageung anu tiasa diduduki ku perwakilan cacad. Carita anu rupa-rupa penting. Urang teu salawasna kudu maot dina tungtungna.

Ninggalkeun comment hiji