Tinjauan Notebooks wasta 1914-1916 ku Ludwig Wittgenstein - kelamin jeung logika | buku filsafat

Ludwig Wittgenstein ngagabung jeung tentara poé sanggeus pituin Austria-Hongaria nyatakeun perang ka Rusia dina bulan Agustus 1914. Anjeunna geus porsi ampir tilu bulan nalika anjeunna uninga yen lanceukna Paul, a pianis konsér, geus leungit panangan katuhu na dina perang. "Sakali-kali anjeunna nyerat dina buku catetanana, kuring kedah mikirkeun Paul anu miskin, anu ujug-ujug dicabut tina padamelan na! pikareueuseun! Naon sudut pandang filosofis anu diperyogikeun pikeun ngatasi hal sapertos kitu? Naha ieu tiasa kajantenan ku cara sanés bunuh diri? »

Wittgenstein éta hiji filsuf rongkah. Anjeunna jadi obsessed jeung dasar logika salaku mahasiswa rékayasa sarta némbongkeun nepi ka Bertrand Russell di Cambridge siap pikeun ngajawab sagala masalah na. Maksudna nyaéta pikeun masihan katerangan logika bébas paradoks, sareng solusi na dina bentuk Tractatus Logico-Philosophicus, dikirim ka Russell ti kubu tawanan perang Italia dimana Wittgenstein dilaksanakeun dina ahir Perang Dunya I. ..

The Tractatus ditulis salaku runtuyan proposisi wilanganana, ngadeukeutan dina wangun puisi modernis ti risalah filosofis. Gagasan sentral na balik deui ka notebook anu disimpen Wittgenstein salami taun-taun mimiti konflik. Sisi katuhu unggal halaman dianggo pikeun nunjukkeun pamikiran-pamikiran anu ngembang dina logika sareng basa. Bagian kénca ditangtayungan pikeun catetan pribadi-Na, ditulis dina kode basajan nu hurup tina alfabét dibalikkeun (Z = A, jsb).

Koméntar pribadi ieu anu diterbitkeun di dieu dina basa Inggris pikeun kahiji kalina, diédit sareng ditarjamahkeun ku Marjorie Perloff. Ieu rupa-rupa keluhan ngeunaan prajurit séjén: "Babi! Taya sumanget pikeun nanaon, crudeness luar biasa, kabodoan jeung jahat! - jumlah kali anjeunna masturbates ("Kamari, pikeun kahiji kalina dina 3 minggu"). Anjeunna recounts depresi na - "kawas batu pencét kana dada kuring. Unggal tugas janten beungbeurat teu kaampeuh "- jeung kaayaan hirup maranéhanana. Ieu dibarengan ku apdet konstan ngeunaan kamajuan karya anjeun. Sareng ku "karya" anjeunna sok hartosna filsafat. "Euleuh-euleuh kumaha gedena barokah gawé!" nyeratna. Karya ieu mangrupa puseur minat; perang, backdrop a.

Solusi Wittgenstein pikeun masalah logika sabagéan ageung dilaksanakeun ku 1916. Sareng upami kontribusina pikeun filsafat parantos réngsé di dinya, Tractatus tiasa teu dipikanyaho saluareun subbidang khusus éta. Tapi buku ditungtungan ku runtuyan komentar ngahudangkeun tatarucingan dina etika, nilai, jeung harti hirup, komentar nu Wittgenstein dianggap dasar pikeun proyék-Na tapi nu bingung tur frustasi pamiarsa mimiti na. Ieu dimana Cahiers ngarayu. Kusabab dina bahan dina kaca kénca, Wittgenstein mimiti ngeunteung dina diri batin, dina ayana Allah di dunya, dina naon diperlukeun pikeun hirup boga harti. Ieu kadang sigana teu relevan pikeun diskusi ngeunaan logika anu lumangsung di sisi katuhu. "Kuring geus dipikir pisan ngeunaan sagala sorts hal," manéhna nulis, "tapi panasaran kuring teu bisa nyaritakeun maranéhna pamikiran matematik kuring."

Anjeunna obsessed jeung genius filosofis, hiji anu terus mikir ngeunaan karyana, sanajan dina seuneu musuh.

Lajeng, dina 1916, Nyanghareupan maot dina garis hareup, link ieu anyaman. Paradoks logika timbul nalika anjeun nyobian nyarioskeun hal-hal anu ngan ukur tiasa ditingalikeun. Tapi ieu ogé lumaku pikeun Allah, diri jeung harti. Salaku anjeunna nyerat dina kaca ka kénca, "Naon teu bisa disebutkeun, teu bisa disebutkeun." Domain etika, kawas logika, aya di luar domain naon bisa dinyatakeun dina basa. Janten urang sumping ka pernyataan katujuh sareng terakhir tina Tractatus: naon anu teu tiasa dibahas, naon anu kedah dijempékeun.

Pikeun anu wawuh sareng Tractatus, éta pikaresepeun pikeun ningali kumaha kahariwang anu hirup diantara koméntar pribadi lalaunan ngalayang ka halaman sabalikna. Pikeun maranéhanana anu teu kapikiran rinci misalna, éta patut ningali firsthand obsesi of a genius filosofis, hiji anu terus mikir ngeunaan karyana, sanajan dina seuneu musuh. Nalika anjeunna nyarios ngeunaan "besieging", éta mangrupikeun masalah filosofis; nalika anjeunna hoyong "ngucurkeun getih [na] di payuneun bénténg ieu," anjeunna aya dina kerangka logika.

Malahan masturbasi hese dipisahkeun tina filsafat: éta kajadian nalika pagawéan lancar. Pikeun Wittgenstein, sigana, masturbasi sareng filsafat mangrupikeun ekspresi kahirupan versus maot.

Perloff ningali hiji allusion kana urusan seksual dina sababaraha komentar taciturn Wittgenstein urang. Anjeunna ngarékam kunjungan wengi-wengi ka pamandian termal Krakow, nyatakeun, saleresna dina awal taun énggal, yén 'janten moral kuring ayeuna langkung handap tibatan dina Paskah'. Leuwih poignant nyaeta cinta unequivocal na kahayang pikeun sobat ti Cambridge, David Pinsent. “Surat ti David!! Kuring nyium manéhna. Anjeunna langsung ngawaler. Pinsent henteu salamet perang. Anjeunna pilot test di Farnborough sarta maot dina kacilakaan dina Méi 1918. The Tractatus, salah sahiji karya pangpentingna dina filsafat abad ka-XNUMX, dedicated ka memori-Na.

Notebooks swasta 1914-1916 diterbitkeun ku WW Norton (£ 18,99). Pikeun ngadukung libromundo sareng The Observer, mésér salinan di guardianbookshop.com. Biaya pengiriman barang tiasa ditagihkeun.

Ninggalkeun comment hiji